Tájékoztatás, felhívás

Írta: Super User. Beküldve: Kezdőlap

Tisztelt Lakosság!


Pacsa Város Önkormányzatának Képviselő-testülete döntött a Pacsai Települési Értéktár létrehozásáról. A Képviselő-testület az értéktár létrehozásával, gondozásával kapcsolatos feladatok ellátására megalakította a Pacsai Települési Értéktár Bizottságot.

A települési értéktár városunk közigazgatási területén fellelhető nemzeti értékek adatait tartalmazó gyűjtemény lesz. A Pacsai Települési Értéktár feltöltésében bárki részt vehet, javaslatával gyarapíthatja a gyűjteményt.

A nemzeti érték fogalmát a magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény határozza meg az alábbiak szerint:

nemzeti érték: magyar alkotótevékenységhez, termelési kultúrához, tudáshoz, hagyományokhoz, tájhoz és élővilághoz kapcsolódó, nemzetünk történelme, valamint a közelmúlt során felhalmozott és megőrzött minden szellemi és anyagi, természeti, közösségi érték, vagy termék.

A nemzeti értékek adatait a 114/2013. (IV.16.) Korm. rendelet szerint a települési értéktárban a következő, szakterületenkénti kategóriák szerint kell azonosítani és rendszerezni:

a) agrár- és élelmiszergazdaság;

b) egészség és életmód;

c) épített környezet;

d) ipari és műszaki megoldások;

e) kulturális örökség;

f) sport;

g) természeti környezet;

h) turizmus és vendéglátás.

A helyi önkormányzat közigazgatási területén található, illetve az ott létrehozott nemzeti értékek felvételét a települési értéktárba bárki írásban kezdeményezheti a polgármesterhez címzett javaslatában.

A bizottság és a város számára egyaránt fontos, és igen nagy jelentőséggel bír az, hogy a város lakóinak lehetőséget nyújtson abban, hogy javaslataikat elénk terjesztve a segítségünkre lehessenek egy különleges, valóban városunkra jellemző értéktár létrehozásában. Minden ötletet, véleményt, elképzelést örömmel várunk, és köszönettel fogadjuk együttműködési szándékukat.

A javaslatot a 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelet 1. melléklete szerint kell elkészíteni. A javaslattételhez a formanyomtatvány igényelhető Pacsa Város Önkormányzata e-mail elérhetőségén (Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ), illetve a formanyomtatvány letölthető Pacsa város honlapjáról is (www.pacsa.hu).

A javaslatnak tartalmaznia kell:

- a javaslattevő adatait,

- az értéktárba felvenni javasolt nemzeti értékek adatait,

- az értéktárba felvenni javasolt nemzeti érték fényképét, vagy audiovizuális-dokumentációját,

- a nemzeti értéknek való megfelelést valószínűsítő dokumentumokat, valamint

- szakértő, illetve szakmai vagy civil szervezet támogató, vagy ajánló levelét.


Az elkészített javaslatokat elektronikusan a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , vagy a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre, vagy postai úton (ez esetben mellékletként elektronikus adathordozón is kérjük) lehet eljuttatni Pacsa Város Önkormányzata 8761 Pacsa, Kisfaludy u. 2. címre

A beérkezett javaslatokat a polgármester a Pacsai Települési Értéktár Bizottsághoz továbbítja.

A Pacsai Települési Értéktárba felvett nemzeti értékek bekerülhetnek a Megyei Értéktárba, onnan a Magyar Értéktárba, majd legmagasabb lépcsőben a Hungarikumok Gyűjteményébe.

Kérem, éljenek a javaslattétel lehetőségével!

Javaslattételi nyomtatvány